Erilaisten töiden kehystäminen

Kehystäminen on olennainen osa taiteen ja muiden sisustuselementtien esillepanoa. Usein kehystyksellä suojataan teosta auringon valolta, pölyltä ja kosteudelta. Käytän kehystyksissä vain korkealuokkaisia materiaaleja, jotta teoksen arvo säilyisi.

Kehystys työn mukaan

Öljyvärimaalaus viimeistellään kehyksellä

Valmiiksi pingotettu öljyvärityö tarvitsee kehystyksekseen vain kehyslistan. Pelkkänä kankaana hankittu teos pingotetaan kehystämössä ennen kehyslistan kiinnitystä. Öljyvärimaalauksessa käytetään yleensä leveitä näyttäviä kehyksiä.

Akvarellit, pastellit ja grafiikka suojataan kehystämällä

Teos päällystetään aina lasilla, mutta siten ettei se kosketa suoraan itse työtä. Kehyksen lisäksi asiakas valitsee teoksen ja lasin väliin sijoitettavan aukkopahvin (passepartout-pahvi, puhekielessä paspa- pahvi), joita löytyy monia värisävyjä.
 
Yksiin kehyksiin voidaan laittaa useampi työ, jolloin käytetään moniaukkopaspista. Teoksen taakse laitetaan suojapahvi, joka pitää teoksen suorana ja sileänä, mutta samalla suojaa sitä pölyltä ja kosteusvaihteluilta. Näiden teosten kehystämisessä on aina ehdottomasti käytettävä happovapaita materiaaleja.
Esineet

Periaatteessa melkein mitä tahansa voi kehystää. Lapsen ensimmäiset kengät, jääkiekkopelipaidan, vanhan lp-levyn, morsiuskimpun, vuoden aikana talteen kerätyt viinipullon korkit, piippukokoelman tai vaikkapa rautakaupan mutterivalikoiman.
 
Esineiden kehystämiselle ainoan rajoituksen asettaa niiden paksuus (mielellään alle 15 cm). Esineille tehdään vitriinikehystys ja useimmiten nekin suojataan lasilla pölyyntymistä vastaan. Aina voi käydä kysymässä, onnistuisiko kehystäminen haluamallesi esineelle. Asiantunteva kehystäjä keksii usein ratkaisun hankalaankin tapaukseen.

Valokuvat ja julisteet suojataan kehystämällä

Valokuvat ja julisteet kehystetään useimmiten samalla tavalla kuin akvarellit. Valokuvan kanssa voidaan käyttää paspartuuria, mutta se ei ole välttämätön. Julisteissa paspartuuria ei yleensä käytetä. Valokuvaamo voi pinnoittaa valokuvat, jolloin se liimataan valmiiksi taustapahville ja voidaan kehystää ilman päällyslasia.

Käsityöt ja niiden kehystäminen

Käsityöt kannattaa tuoda kehystysliikkeeseen kankaina, niiden pingoittaminen kotioloissa on melko hankalaa ilman asianmukaisia välineitä.
 
Käsityöt kehystetään samaan tapaan kuin akvarellit ja grafiikat, jotta teos ei pölyttyisi. Käsitöiden kohdalla vaatimus pintalasista ei ole kuitenkaan säilymisen kannalta ehdoton.
 
Käsityö voidaan kehystää ilman lasiakin, taustapahville pingoitettuna ja kehystettynä. Pintalasi pitää silti käsityönkin kauniimpana huomattavasti kauemmin.